Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Een bourgondisch gerecht voor de echte liefhebber! Dit recept afkomstig uit de regio Bourgogne is een klassieker op de Franse menukaart. Met dit recept zuur je het rundvlees in de rode wijn, waarbij de zuren uit de wijn het bindweefsel uit het vlees afbreken. Het vlees wordt hierdoor heerlijk zacht en mals.

Hoe maakt je het?

 1. Haal je het stuk vlees uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Dep het vlees goed droog en strooi zout aan beide kanten van het vlees.
 2. Verhit de olie in een grote braadpen, en smelt er een lepel roomboter bij, wacht tot de roomboter gesmolten en lichtbruin is.
 3. voeg de rib of magere runderlappen toe en laat het vlees aan alle kanten goed bruin worden. Mocht het vlees niet in 1 keer in de pan passen, braad het vlees dan in delen aan.
 4. Draai het vuur uit en strooi de bloem voer het vlees, de bloem zal later ook dienen als saus bind middel. Roer de bloem goed door het vlees heen.
 5. Blus het vlees af met de bouillon en voeg daarna de rode wijn toe. Meng het vlees goed met de wijn.
 6. Voeg de laurierblaadjes en de takjes met tijm toe. Tip, als je de takjes tijm in een bundeltje knoopt dan kun je blijven de stokjes bij elkaar!.
 7. Laat het stoofpotje ca. 1,5 uur garen op een laag vuur. Doe dit met het deksel half van de pan zodat de saus goed kan inbinden. Roer af en toe. Doordat je het vlees laat garen, valt het vlees van zelf uit elkaar.
 8. Snij de uien, sjalotten en grove stukken en hak de knoflook fijn. Schil de winterpeen, en snijdt deze door de lengte en snij deze dan in kleine stukken.
 9. Voeg de groente toe en laat nog ca. 1 uur mee stoven.
 10. Boen de champignons schoon en snij deze in kwarten of plakjes en laat nog een half uurtje mee garen.
 11. Haal de laurier en de tijm uit de saus en proef maar eens goed, mis je nog wat smaak? Voeg dan wat extra peper en zout toe!
 12. Serveer in een mooie kom eventueel met vers gehakte peterselie.

Eet smakelijk!

Tip. Is de saus nog te dun? Los een eetlepel maïzena op in een 50 ml koud water en roer deze door de stoofpot. Herhaal indien nodig. Je zult zien dat de saus wat dikker wordt.