- Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen door deze een uur van te voren uit de koelkast te halen. Bij dikkere steaks (vanaf 2,5 cm) adviseren wij wat meer tijd. Wel even afdekken natuurlijk
- Zorg dat je de pan op een hoog vuur staat en voeg dan olijfolie toe.
- Zout en peper aan beide kanten van het vlees en wrijf het er goed in.
- Leg je biefstuk in de pan aan beide kanten, voeg tegelijkertijd boter toe. Bak de biefstuk aan iedere kant minimaal 1 minuut. Schep de gesmolten boter met een lepel telkens over de biefstuk.
- Medium/Rare = 2 minuten bakken aan iedere kant (2 minuten laat rusten)
- Medium = 3,5 minuten bakken aan iedere kant (2 minuten laat rusten)
- Well-done = 5 minuten bakken aan iedere kant (2 minuten laat rusten)
- Let op de tijd hangt af van een aantal zaken. Bijvoorbeeld de dikte van het vlees, de temperatuur van de barbecue en de afstand van het rooster. Wij gebruiken liever een andere methode. Meten is weten. Heb je een vleesthermometer? Gebruik deze dan! Je steekt de thermometer tot halverwege in het vlees. Gebruik onderstaande tabel:
- Rare is 50 tot 52 graden.
- Medium-rare 55 tot 58 graden.
- Medium 60 tot 63 graden.
- Medium well 65 tot 67 graden.
- Well done 70 graden en hoger.
- Na het bakken verpak je de steak direct in aluminiumfolie. Laat het een paar minuten rusten. Houdt er rekening mee dat de kerntemperatuur van een dikkere steak nog een paar graden stijgt tijdens het rusten/nagaren. Het laten rusten van het vlees is van essentieel belang, omdat de spieren in het vlees zijn samengetrokken en is al het vocht op 1 plek geconcentreerd. Snijd je direct? Dan zal het vocht het meest op het bord terechtkomen. Even wachten dus!
- Voeg vlak voor het serveren naar smaak zout en peper toe. Eet smakelijk!