Onze ultieme uiensoep

Onze ultieme uiensoep

(H)eerlijke Franse uiensoep!

Vroeger was het een boerenmaaltijd, tegenwoordig is het één van onze favorieten en super eenvoudig gerecht! Uien zijn eenvoudig te telen en lang houdbaar. Denkend aan het Franse platteland, hebben we hier een smaakvol recept voor een deze zoete klassieker… 😋

  1. Snijd de uien in halve ringen en snijd de knoflook fijn.
  2. Voeg een scheutje olijfolie toe en smelt de boter in een grote braad of hapjespan. Voeg de schenkel toe en brand deze aan alle kanten op een hoog vuur dicht. Voeg alvast wat peper en zout toe.
  3. Doe nog een likje boter in de pan.
  4. Voeg de uien en knoflook toe en laat dit gedurende 30-35 minuten zachtjes bakken op een laag vuur, Waarom een laag vuurtje? Door de uien zachtjes te bakken, krijgt de soep zijn fijne smaak en kleur. Roer af en toe door. Bak totdat de uien goed zacht en mooi bruin van kleur zijn.
  5. voeg de bosjes rozemarijn en tijm toe.
  6. voeg een circa 2 liter water toe en roer om de uien goed los te maken van de bodem.
  7. Nu begint het grote wachten. zet de soep op een laag vuur en na 2 tot 3 uur is de schenkel heerlijk zacht en kun je het vlees snijden. Schep eventueel het overtollige vet af met schuimspaan.
  8. Proef of de soep goed gekruid is. Om de soep verder op smaak te brengen, kun je nog wat peper en zout toevoegen.
  9. Serveer de soep in een mooie kom met wat verse stokbrood met gesmolten kaas er over.

Bon appétit allemaal! 

 

ps. Toch liever een snelle variant? gebruik dan een (groente) bouillonblokje in plaats van een schenkel en zet in een handomdraai een verse soepje op tafel!