Runderrollade

Runderrollade
  1. Maak de wortel schoon en snijd ze in kleine blokjes. Pel de ui en de knoflook en snijd deze zeer klein. Was de rozemarijn en ris de blaadjes van het takje. Bewaar en paar blaadjes van de basilicum voor de garnering, en snijd de overige blaadjes en stengels klein. Was de tomaten en snijd ze fijn. Los het bouillonblokje op in 1 liter heet water
  2. Pak een grote (gietijzeren) braadpan. Verwarm de olijfolie en de roomboter. Leg de rollade in de hete pan. Bak het vlees net zo lang aan tot de rollade makkelijk loslaat, dan heeft het namelijk de juiste korst. Draai de runderrollade een stukje en herhaal de bakprocedure. Bakken en draaien totdat het vlees rondom bruin en dichtgeschroeid is. (vergeet niet de kopse kanten van de rollade)
  3. Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord, we hebben het zo weer nodig.
  4. Doe de tomaat, wortel, rozemarijn, basilicum, ui, laurier, en knoflook in de pan. Goed roeren en de groenten even kort aanbakken. Schuif de groenten een beetje aan de kant en leg het vlees weer in de pan. Voeg daarna de bouillon en de wijn toe, zo dat het vlees onder staat.
  5. Draai het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat het vlees zo’n drie uur sudderen. De saus moet steeds een beetje pruttelen, anders wordt de runderrollade niet zacht. Dus kijk af en toe in je pan of het nog goed gaat. Als de rollade droogvalt, draai hem dan zo nu en dan een stukje door.
  6. Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord en dek het losjes af met aluminiumfolie. Het moet nog even 10 minuten rusten voordat je het mag aansnijden. Terwijl het vlees ligt te rusten maken wij ondertussen de saus af. Maak de groenten en saus met een staafmixer of blender tot een glad geheel. Laat de saus vervolgens op hoog vuur inkoken tot hij karnemelk-dik is. Breng hem op smaak met zout, peper en eventueel honing. Draai het vuur uit.
  7. Knip het touw van de runderrollade en snijd hem in plakken van ongeveer 1 centimeter,
  8. Leg op elk bord twee plakken vlees en giet er de saus over. Voeg naar smaak zout en peper toe. Eet smakelijk!