Stamppot Boerenkool

Stamppot Boerenkool

Het lekkerste is de boerenkool als je deze aan de stronk koopt, maar het  moet het eerst nog even worden schoongemaakt en gesneden. Dat is een fluitje van een cent als je volgende stappen volgt.

Hoe maak je de boerenkool schoon?

  1. Verwijder eerst de bladstelen. Dunnetjes kun je gewoon afbreken, voor de rest zul je een mes moeten gebruiken.
  2. Was daarna de bladeren grondig. Juist die leuke krulletjes zijn enorm goed in het vasthouden van zand en ander vuil.
  3. Het beste gaat dit door ze even in een bak met koud water te laten weken. zo bezinkt het zand er uit en naar de bodem. als je het water 1 keer ververst is de boerenkool goed schoon.
  4. Laat de bladeren goed uitlekken en rol ze op en snij ze in fijne reepjes.

Stamppot boerenkool maken

  1. Neem een ruime pan, vul deze met een ruime bodem water en een snufje zout.
  2. voeg de aardappelen toe en breng deze aan de kook.
  3. zodra de aardappelen beginnen te koken voeg je de boerenkool toe. Kook het niet te lang, want dan wordt de kool papperig en bovendien minder goed verteerbaar.
  4. Kook de boerenkool en aardappels in ca. 20 minuten gaar. Tip. als je met een vork makkelijk in de aardappels kunt prikken zijn gaar!
  5. Giet de boerenkool af en zorg er bij het afgieten voor dat er weinig water in achterblijft, bijvoorbeeld door het in een vergiet te doen en nog even aan te drukken.
  6. Tijd om te stampen! Afhankelijk van uw eigen wens voegt peper en zout, een scheutje melk of een klontje roomboter toe.
  7. Serveer de boerenkool bijvoorbeeld met onze hachee